De Brookmoaten - Bornerbroek

Het doel

De Brookmoaten is een folkloregroep die is ontstaan in 1992 en vanaf dat prille begin hebben de leden het folkloredansen een prachtige hobby gevonden. Juist dat plezier dat er aan wordt beleefd is nog steeds doorslaggevend. Het plezier ligt met name ook in het optreden voor een (groot) publiek, dat zich heerlijk vermaakt. De Brookmoaten treden daarom vaak en graag op in heel Twente, omgeving en ver daarbuiten.

Onze naam “de Brookmoaten”

Toen het er naar uitzag dat wij toch een vereniging gingen worden, diende er een passende naam gezocht te worden. Democratisch dachten en praatten alle leden mee en uit alle ideeën kwam de huidige naam het sterkst naar voren. Maar wat betekent de naam? Bornerbroek is het laagst gelegen deel van de gehele gemeente (ten tijde van de naamgeving was dat de gemeente Borne). Een laaggelegen deel land waar vaak het water blijft staan, werd en wordt nog, in de praktijk vaak 't brook genoemd.Voor het tweede deel van de naam werd gekozen vanwege drieërlei redenen: Ten eerste zijn 'moaten' de gronden die liggen tussen de hoge esgronden en de lage brookgronden. Ten tweede is 'moaten' het Twentse woord voor maten, ofwel dansmaten. Ten derde betekent het Twentse 'moaten' ook maten in de zin van vrienden. En zo voelen we ons ook: vrienden met een gezamenlijke passie voor het folkloredansen

Ons repertoire

Als vanzelf staan veeloude dansen in onze hitlijst, zoals de polka 's, de walsen en de veleta. Maar ook nieuwe dansen zijn er aan toegevoegd. Het streven is dat ons optreden als een fraai kijk- en luisterspel wordt ervaren. De dansen waarbij ook regelmatig de aanwezig worden betrokken, worden afgewisseld met voordrachten, zang en diverse acts. Het optreden wordt aangepast aan degene voor wie we optreden. We zijn in staat, mede door de medewerking van onze muzikanten, een avondvullend programma neer te zetten.

Voor wie treden we op?

Uiteraard voor iedereen die folklore en folkloredansen een warm hart toedraagt. We treden bijvoorbeeld op in hotels, waar we de gasten een plezierige avond bezorgen. Op feesten en partijen, waar we voor een vrolijke muzikale onderbreking zorgen. Ook op jubilea en recepties zijn wij graag een uurtje te gast. Natuurlijk nemen we deel aan de folklorefeesten in stad en dorp en ook in bejaarden- en verpleeghuizen zijn we regelmatig te vinden.

Onze kleding

Onze dames dragen allen een knipmuts. Vanaf 1900 tot 1960 werden deze mutsen in Bornerbroek en omgeving gedragen tijdens feesten en de gang naar de kerk. Zij hebben een opstaande rand aan de voorzijde; op het achterhoofd een mooie kanten rand tot in de nek, dat uitloopt in plooien. Onder de muts wordt een zwart mutsje gedragen, waardoor de motieven van het kant goed zichtbaar zijn. Om het bovenlijf wordt het zogenaamde jak gedragen van onderen een lange witte onderbroek met een onderrok. Aan de voeten dragen de dames zwarte wollen sokken met een witte tipklomp. Onze heren dragen als hoofddeksel een zwarte pet. Het gestreepte overhemd is zonder boord met daar overheen een zwart vestje voorzien van 2 vestzakjes. Ze dragen verder een zogenaamde klapbroek, die door bretels hoog wordt gehouden. Aan de voeten eveneens zwarte sokken en witte klompen.

Knipmuts
Knipmuts
Wilt u ook een afspraak maken of wenst u meer informatie?

Belt u dan met G. Pigge op telefoonnummer: 0546-453560

Adres: Pastoor Ossestraat 46, 7627 PM Bornerbroek

Mailen kan ook naar: gpigge@tref.nl